Choď na obsah Choď na menu
 


Ako prejsť na zdravý životný štýl bez trápenia

Cvičenie nemusí byť mučenie
Nedostatok pohybu je všeobecný problém, ktorý začína už v detstve. Vysedávanie pri televízii alebo počítači, sedavé zamestnanie, spánok po obede miesto prechádzky - toto všetko sa na našom organizme podpisuje. Keď sa budete hýbať budete zdravší, vitálnejší a lepšie naladení. Vaše sebavedomie sa razom zvýši, budete výkonnejší a menej vystresovaní. U starších ľudí sa môže zlepšiť dokonca pamäť. Spočiatku vám úplne postačia aj tak obyčajné aktivity, ako je práca na záhrade alebo obyčajná chôdza. Aj tieto drobnosti majú svoj zásadný význam a časom uvidíte zmeny k lepšiemu. Jedna štúdia totiž zistila, že len 10% zníženie hmotnosti u obéznych pacientov im pomôže znížiť krvný tlak, cholesterol a predĺžiť dokonca aj život.
 
Jednoduché spôsoby, ako sa začať viac hýbať

Proces chudnutia začnite tým, že do svojho života zaradíte viac aktivít. Ak ešte nie ste úplne naladení na to, aby ste začali pravidelne cvičiť, zvoľte miernejší režim. Aj najmenší pohyb sa totiž počíta a prispeje k spaľovaniu väčšieho množstva kalórií.

 

Raz týždenne napríklad vypnite televíziu a hýbte sa - choďte sa prejsť s rodinou, zájdite s kamarátkou miesto na kávu do fitka, zahrajte si so svojimi deťmi nejakú pohybovú hru ... Skrátka robte čokoľvek, len neseďte na gauči.

 

Viac choďte! Vystúpte z dopravného prostriedku o jednu či dve zastávky skôr a do cieľa choďte pešo. Nejazdite výťahom a používajte schodisko.

 

Všetky domáce práce ako je odpratávanie snehu, práca na záhrade, hrabanie lístia, vysávanie alebo vytieranie podlahy vás rozpohybujú. Okrem toho si dáte byt do poriadku.

 

Pohybujte sa, keď telefonujete. Nestojte alebo neseďte na mieste, ale choďte sem a tam. Samozrejme nie všade je to možné, ale využite každú vhodnú príležitosť.

 

Urobte si zoznam všetkých pohybových aktivít, ktoré ste za deň vykonali. Ak zistíte, že väčšinu vášho času zaberie sedenie, potom sa tento nešvár snažte zmeniť. Premyslite, ktoré činnosti môžete robiť pri pohybe.

 

Stravujte sa zdravo
Jesť vyváženú a hodnotnú stravu je ďalšou súčasťou zdravého životného štýlu. Správny diétny režim vám pomôže nielen regulovať hmotnosť, ale tiež môže zlepšiť vaše zdravie a kvalitu života v neskoršom veku.

 

 Jedzte viac ovocia. Pridajte do svojho jedálnička vločky, zeleninové šaláty, ryby a podobne všade tam, kde je to možné. Miesto rezňa si k večeri dajte šalát caprese (paradajky, mozzarela, olivový olej, bazalka, balzamikový ocot).


Vynechajte smotanové alebo horčicové zálievky a namiesto toho používajte na dochutenie šalátov olivový olej a balzamikový ocot.